jueves, 5 de diciembre de 2013

Dites, frases fetes i refranys


Dita inscrita en una catifa.



A la classe d'avui ens hem començat a centrar més en recursos lingüístic, com són les frases fetes, els embarbussaments, les dites i els refranys.


Frase feta: és una expressió o un conjunt de paraules amb un sentit figurat, d'ús corrent, en tots els nivells socials i culturals d'una llengua, que té un significat i una forma estereotipada, fixa i invariable, el significat de la qual no pot ser deduït del significat dels seus components, i que gairebé mai no es pot traduir literalment d'una llengua a una altra.

Un exemple de frase feta seria, per exemple:

Anar a escampar la boira.
Anar-se'n d'un lloc amb el propòsit d'esbargir-se o tret per algú a qui hom fa nosa.



Embarbussament: 
és un joc de paraules que juga amb la dificultat de pronunciar determinats mots o frases basant-se en la similitud dels sons que contenen, que fa que el parlant els intercanviï creant un efecte còmic.


Exemple:

Plou poc, però quan plou, plou prou.

Refrany: és l'exposició en forma de sentència d'una idea, de la qual traspua una conclusió, ensenyament o norma de conducta. La paremiologia és l'estudi dels refranys. El refrany és una oració que es diu sempre igual, no admet variacions. Acostuma a tenir un origen antic i fa referència a diversos temes: el temps, la feina, les malalties, la gent dels llocs, el comportament humà, remeis de salut... Sempre conté un ensenyament.


Exemple:

Per Sant Esteve un pas de llebre.



Tot aixó són recursos que poden servir, d'entre altres coses per a expressar-se d'una altre manera.

A la classe vam realitzat una activitat que tractava de fer grups de 3 a 4 persones i al llarg d'uns minuts haviem d'aconseguir recordar i juntar totes les dites, refranys o frases fetes que sapiguessim. Amb el record de les que haviem apres en el passat, o per a algú o haver-les sentit.
Més endavant vam fer un intercanvi de full amb altres grups dels quals havíem de marcar els refranys, dites o embarbussaments que ells havíen posat que nosaltres no coneixiem, d'aquesta manera vam ampliar el nostre ventall de coneixences sobre aquests recursos.





No hay comentarios:

Publicar un comentario